Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



woensdag 23 juni 2010

Waardig werk



Na de congresuren vinden er hier verschillende events of workshops plaats. Vandaag maakten we deze van 'Decent work, decent life' mee.
In 2007 startte in Nairobi deze campagne op initiatief van IVV, EVV, Wereldsolidariteit, Solidair en het Global Progressive Forum. Dit jaar zal op 7 oktober (ook in Brussel)de derde internationale dag hier rond georganiseerd worden.
Sharan Burrow wees op het belang van deze campagne, refererend naar haar eigen land Australië waar men de uitgangspunten van 'waardig werk' heeft toegepast (oa.sociaal overleg, sociale zekerheid, arbeidsrechten, investeren in duurzame jobs, enz)en zo de crisis snel bedwongen heeft (na 5 maanden , daar waar een vorige crisis hen 7 jaar gekost heeft).
Poul Nyrup Rasmussen (ex eerste minister van Denemarken)sloot zich aan bij het belang van de waardig werk agenda. Indien we dit niet doen, ook in deze moeilijke tijden, dan voorspelt hij 4 à 5 miljoen meer werklozen de komende jaren!
In Denemarken is het succes hiervan bewezen : ondanks hoge belastingen ,een goede sociale zekerheid is zijn land toch bij de 10 meest competitieve landen.
André Kiekens van Wereldsolidariteit ging in op de Belgische campagne (die een E-Award kreeg op vlak van communicatie)die aantoont dat een internationale campagne ook nationaal goed moet ingevuld worden met een goede coördinatie tussen vakbonden en NGO's, met het bewerken van politici, werkgevers en de werknemers zelf, met werklunches, enz.
Mét resultaat : 40% van de bevolking weet wat de campagne inhoudt, het Parlement heeft een waardig werk resolutie aangenomen, slechte handelsakkoorden (bv. met Columbia) worden niet geratificeerd,...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten