Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 24 juni 2010

Vancouver : het leven zoals het is



Na enkele dagen verblijf krijgen we stilaan een beeld van deze stad.
Onze korte toeristische trip zondag per bus, onze dagelijkse wandelingen tussen het hotel en het congrescentrum toonden ons een vrij nieuwe stad met vooral torengebouwen , winkels en hotels. De ‘oude’ gebouwen dateren uit de jaren 30 !
Rare regels
We berichtten al over de ‘speciale’ actieregels (cfr. deeltje rond de jongerenactie), maar ook roken mag je slechts op 7,5m van het congresgebouw. Over roken gesproken, een pakje sigaretten kost hier tussen 9 à 12 Canadese dollar (8 à 10 euro), tijd om te stoppen.
Trouwens, niet enkel sigaretten zijn duur. Een gewoon pintje kost 6 à 9 dollar. Herman wilde een paar schoenen kopen à 500 dollar en liet ze dan toch maar staan. Op alles komt ook een taks (btw ?) bovenop, nooit inbegrepen in de prijs.

Mooie ligging
Gisteren trokken de wolken weg en kwam de zon er door. Daardoor kregen we een beter zicht op de omgeving : een stad geheel omgeven door bergen. Deze schijnen zo’n 1000 à 1500m hoog te zijn, boven bedekt met sneeuw (we zitten hier al vrij noordelijk). Niet voor niets trouwens dat de Olympische winterspelen hier onlangs plaatsvonden (de speciale Olympische vlamconstructie staat hier trouwens opgesteld naast het congrescentrum waar ook het ijshockeytornooi werd gehouden, een sport waar de Canadezen op kicken).

Canadese vakbonden
Canada is een enorm groot land, met grote verschillen op vlak van weer, natuur, bevolking,… (we zien en horen op de TV over aardbevingen, overstromingen, windhozen, … telkens in een ander deel van het land. Ook de vakbonden verschillen nogal hier. Gisteren gingen we langs bij een kleine vakbond met 50.000 leden, vooral in de bouw en de zorgsector. Hun voorzitter (geboren in Nederland, sinds zijn 14e Canadees) woont hier op enkele honderden kilometer en heeft zijn bureel in Toronto, hier zo’n 3000km vandaan ! Hun vertegenwoordiging in de bedrijven is op Amerikaanse leest geschoeid nl. wie de meeste aangeslotenen heeft ‘the winner takes it all’ .Enkele van onze delegatieleden haalden enkel het einde van deze receptie omdat ze gedurende ruim een uur geblokkeerd geraakten in de lift. De brandweer had heel wat moeite om ze uit hun penibele situatie te bevrijden. Deze avond zien we een grote vakbond uit Québec . Benieuwd wat zij te vertellen hebben en hoe zij werken.

Speciaal



Canada is Europa niet, dat is nu wel duidelijk : in de haven hier vliegen permanent watervliegtuigen op en af, je kan hier met speedbootjes walvissen gaan spotten, er staat hier vlakbij op straat een grote klok waar stoom uitkomt, in de grote park op een eiland hier vlakbij zouden er bevers gesignaleerd zijn (volgens de bordjes en volgens Marijke), de ruitenwasser hier steekt een stok met borstel omhoog van ongeveer 10m.



Deze namiddag gaan we wellicht ook iets speciaal beleven : de presidente van Argentinië Kirchner komt naar het congres en vanaf 15u dient iedereen in de zaal te blijven. De veiligheidsmensen, met honden, lopen hier al in de gangen. Alles wordt beveiligd en afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten