Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 24 juni 2010

Poker

Indrukwekkend ook, Kumi Naidoo, voorman van Greenpeace. Een Zuid-Afrikaan, maar die ook een beetje thuis speelde. Want 35 jaar geleden werd Greenpeace hier in Vancouver boven de doopvont gehouden.
Ook Naidoo had het over de gemeenschappelijke strijd, van milieu- en arbeiders beweging deze keer. Met een alleszeggend voorbeeld. Neem de olieramp bij BP, zei die. Dat is een milieuramp, zonder weerga. Maar heeft iemand al gedacht aan de elf dodelijke slachtoffers? BP speelde niet enkel poker met de natuur. Het speelde ook poker met de werknemers.
En een ander voorbeeld: de oorlog (van Bush) tegen het terrorisme, die heeft iedereen verdacht gemaakt, vakbonden én milieuactivisten. Laat ons samen, in front, de verdediging opnemen van alle activisten die bedreigd worden door dat soort oorlogsvoering.
Ach, erkende Naidoo, er zijn verschillen tussen arbeiders- en milieubeweging, maar is dat een probleem? Versta de kunst om die verschillen te managen. In functie van gemeenschappelijke doelen.
En geloof in het vermogen dingen te veranderen, zei Naidoo: “when the going gets tough, the though get going”. Da’s naar een liedje van Billy Ocean. (Al te) vrij vertaald: als ’t moeilijk gaat, moeten de moeilijken er voor gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten