Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 24 juni 2010

De jongerendelegatie op het IVV-Congres gearresteerd in de metro van Vancouver (23 juni)



Op uitnodiging van de CLC (Canadian Labour Congress) en de COPE (Canadian Office and Professional Employees Union) voerden de jongeren (onder wie Benoît Constant – jongerenverantwoordelijke CSC-Jeunes) actie aan de luchthaven van Vancouver bij Hertz. De werknemers zijn daar al sinds februari in staking om hun sociale verworvenheden te verdedigen (aanval op de lonen, meer flexibiliteit, precaire contracten,…).
Vooraf had men de manifestanten gewezen op de strikte Canadese regels inzake actievoeren o.a. het verkeer niet hinderen, 4 meter verwijderd blijven van de onthaalbalie, geen personen hinderen die het gebouw in of uit willen, in volledige stilte manifesteren, de actie in de tijd beperken,…
Bij het niet respecteren van deze regels zou de delegatie onmiddellijk opgepakt worden. De jongerendelegatie manifesteerde dus gedurende 5 minuten , in stilte (alles werd gefilmd) ! Ongezien en ongebruikelijk : geen pétards (gelukkig), maar ook geen fluitjes, geen slogans scanderen, geen spandoeken, geen muziek, geen stakingspiket…



Op de terugweg vroegen de jongeren de metroreizigers de petitie rond kinderarbeid in Canada (Canada weigert voorlopig conventie nr. 138 van de IAO hier rond te ondertekenen). Onmiddellijk daarop werden ze door de politie van de metro geplukt en gearresteerd. Hun vervoerbewijzen werden afgenomen en hun identiteitsbewijzen werden gecontroleerd.
De jongeren willen met klem protesteren tegen zulke beperkingen bij het actievoeren.

Meer info : Benoît Constant 0476/697172

Geen opmerkingen:

Een reactie posten