Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zondag 20 juni 2010

4 landen op het bankje voor ongelijke verloning en discriminatie

Het is zelfs bij ons geen vreemd verhaal. Het komt dus ook nog voor in vele andere landen. In de Russische Federatie gaat het om een vrij nieuwe wet, van 2000, die vrouwen verbiedt te werken in een aantal sectoren en beroepen. Het gaat ook om discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen. De regering had hier en daar een punt in haar verdediging, maar moet nu een realistische wet maken, rekening houdend met de moederschapsbescherming, zonder die aan te grijpen om vrouwen te discimineren, wat ze nu wel doet.

In Tsjechië betreft het de discriminatie van de bevolkingsgroep van de Roma, deze belangrijkste minoriteit in Europa heeft duidelijk minder kansen en rechten. Veel beloften, dat wel, maar tot nu is Tsjechië niet overgegaan tot integratie van de Roma. De regering wordt gevraagd een concreet plan uit te werken, op te maken samen met de sociale partners en het Internationaal Arbeidsbureau.

In India bestaat er een enorm groot loonverschil tussen vrouwen en mannen. De regering meent dat ze genoeg doet voor de vrouwen, de werkgevers uit India vinden dat ook. Regering en sociale partners zullen een studie moeten maken om de oorzaken aan te geven en deze aan te pakken. Intussen moet de discriminerende wet worden gewijzigd.

Iran is al meerdere keren aangeklaagd voor zijn discriminatie van vrouwen en religieuze minderheidsgroepen in werk en werkgelegenheid. Volgens de ambassadeur van Iran is het land een "paradijs voor vrouwen." Maar de commissie hechtte daar niet veel geloof aan en zal een missie van hoog niveau sturen om de regering op het goede spoor te brengen. Niemand gelooft in de politieke wil van de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten