Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



vrijdag 25 juni 2010

Luc Cortebeeck verkozen als adjunct-voorzitter IVV




25 juni 2010
IVV-congres Vancouver

Het Internationaal Vakbondscongres in Vancouver Canada eindigde bijzonder feestelijk met het zingen van "Solidarirty Forever," begeleid door een Canadees solidariteitskoor. De verkiezing van de Algemene Raad en van de leiding had geen onvoorziene moeilijkheden meer meegebracht, de inhoudelijke werkzaamheden werden goed afgewerkt en na enkele dagen discussie (117 tussnkomsten) kon consensus worden bereikt over alle thema's. Dit is helemaal niet vanzelfsprekend voor een internationaal congres met zoveel nationaliteiten, volkeren, culturen, religies, visies.

Op het Internationaal Vakbondscongres te Vancouver werd op de slotdag van het congres een nieuwe leiding verkozen. Er werd ook hulde gebracht aan Guy Ryder als afscheidnemend secretaris-generaal (zie verder).
De nieuwe leiding ziet er als volgt uit :

- Secretaris-generaal : Sharan Burrow (Australische vakbond)(zie verder)








- Voorzitter : Michael Sommer (DGB Duitsland)
- Adjunct-voorzitter : Luc Cortebeeck (ACV-CSC België)








- Adjunct-voorzitster : Nair Maria de Jesus Goulart (Brazilië)

Luc Cortebeeck zal in deze functie gedurende 4 jaar binnen het IVV het uitvoerend bestuur (bureau exécutif) voorzitten.
Op het Congres zelf leidde hij de plenumzitting van woensdagnamiddag en de slotzitting.

Ann Van Laer, nationaal secretaris, werd vanuit de Vrouwencommissie voorgedragen als lid van de Algemene Raad.


Benoît Constant, verantwoordelijke Jeunes CSC, werd vanuit de Jongerencommissie voorgedragen als lid van de Algemene Raad en wordt ondervoorzitter van de Jongerencommissie.


In het vaste secretariaat werd Jaap Wienen bevestigd als adjunct-algemeen secretaris. Een tweede adjunct-algemeen secretaris zal in december op de Algemene Raad benoemd worden. Met een groepsfoto van de nieuwe Algemene Raad kon ook het congres definitief worden afgesloten.



De leden van de ACV-delegatie - die hard gewerkt hadden op het congres - waren moe maar tevreden. Zo een week ondergedompeld worden in de internationale vakbondswereld, die ervaring vergeten ze nooit.


Einde blog IVV-congres Vancouver - British Colombia - Canada

3 opmerkingen:

  1. Beste heer Cortebeeck,
    Hoewel ik geen lid ben van de ACV, kan ik best sympathiseren met de vakbondsorganisaties in ons land. Echter, de recente feiten rond de steun van het ACV van één van hun vakbondsafgevaardigden in de zaak rond MacTac tart bij mijn volledige omgeving elke verbeelding. Ik begrijp dat de ACV zich volledig wenst te distantiëren van deze feiten en elke vorm van pesterijen ten strengste afkeurt zoals ook in een communiqué op uw website staat te lezen.
    Desalniettemin vind ik uw veroordeling zeer triest in vergelijking met de gepleegde feiten. Om uw organisatie opnieuw een positief imago te geven, raad ik u dan ook ten zeerste aan een sterker signaal uit te zenden en een structurele verandering aan dit soort schandaligheden. Het ACV zou zich in de toekomst meteen moeten distantiëren van dergelijke personen zodat u deze geen juridische bijstand meer dient te verlenen.
    Als u hoopt met een perscommuniqué uw imagoschade te herstellen, bent u in elk geval fout. Mijn achting voor de vakbonden is alvast op een absoluut dieptepunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ‎"The world's working class, always the mutual support and understanding!"世界工人阶级,永远的相互支持和理解!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. As an ordinary worker, a trade unionist and as a staff in the grass-root trade unions as well, I will report truly and objectively the news about the labor movements and about the trade unions in China.

    BeantwoordenVerwijderen