Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



maandag 21 juni 2010

Over het Internationaal Vakverbond (IVV)


Dit is het eerste congres na het oprichtingscongres te Wenen op 1 november 2006. Toen ontbonden het Wereldverbond van de Arbeid (WVA) en het IVVV zich om een nieuwe internationale vakbondskoepel te vormen. Die telt 311 aangesloten organisaties, uit 155 landen, met 175 miljoen betalende leden over heel de wereld. Het ACV is binnen het IVV de 12e grootste vakbond.
Guy Ryder is momenteel secretaris-generaal. Sharan Burrow is voorzitster, Luc Cortebeeck is ondervoorzitter.
Het internationaal hoofdkwartier van het IVV bevindt zich in Brussel, Albert II laan , waar ook het Europees Vakverbond (EVV) is gehuisvest.
Het IVV wil een sterke tegenmacht vormen tegen de ongebreidelde globalisering. Die tegenmacht wordt eveneens ondersteund vanuit de internationale beroepswerking die naast het IVV gebundeld is in de ‘Global Union Federation (GUF)’. Het IVV wil wegen op de beslissingen van internationale instellingen zoals de Wereldhandelsorganisatie, het IMF, de Wereldbank, de IAO, de G20,…
Op het Congres in Vancouver moet de leiding gedeeltelijk vernieuwd worden : Sharan Burrow (Australische vakbond) is kandidaat secretaris-generaal. Sommer (DGB-Duitsland) is kandidaat voorzitter. Luc Cortebeeck is kandidaat ondervoorzitter. De andere kandidaat ondervoorzit(s)ter komt uit Latijns-Amerika. Het zijn onbetaalde mandaten.
Guy Ryder zou overstappen naar de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève.
Het IVV werkt met een vast bureau/secretariaat. De Europese sectie van het IVV is de PERC, dat komt ongeveer overeen met het EVV aangevuld met een aantal Oost-Europese landen.
Het Bestuur van het IVV komt 1 à 2 keer per jaar samen. De Algemene Raad 1 keer per jaar. Het Congres om de 4 jaar. In elk werelddeel werkt men met regionale organisaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten