Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 22 juni 2010

Enkele opmerkelijke tussenkomsten

De eerste echte congresdag vroegen heelwat organisaties het woord, hierbij enkele indrukken :
- Als splinternieuwe voorzitter van het CNV (Christelijk Nederlands Vakverbond) verdedigde Jaap Smit het Rijnlandmodel (gebaseerd op sociaal overleg).
- het conflict in Palestina kwam reeds enkele malen ter sprake via de Tunesische vertegenwoordiger en vooral via een Palestijnse vakbondsleider : hij klaagde de bezetting aan, de muur van discriminatie, de werkloosheid en armoede die daar het gevolg van is.
- Zuid-Korea dankte het IVV omdat dank zij hun steun ze in eigen land een 13-jarig conflict rond arbeidsrechten positief hebben kunnen beslechten.
- ook de vertegenwoordigster van meer dan 2000 hotelarbeidsters in Vancouver kreeg het woord (zij werkt trouwens in het hotel waar heel wat IVV-delegaties, waaronder de ACV-CSC delegatie verblijven): ze vertelde van de manifestatie die zij vorige week organiseerden om druk te zetten op de onderhandelingen rond een nieuwe CAO die deze week moeten beginnen.Deze militant en hun organisatie kreeg een overdonderond applaus van het Congres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten