Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zondag 20 juni 2010

Ook de schending van andere mensen- en werknemersrechten werd aangepakt, nog 4 gevallen

In Thailand zijn 15 en een half miljoen mensen tewerkgesteld in de informele sector, zonder enige sociale bescherming of sociale zekerheid. Hoe gaat men dit aanpakken? De regering wordt onder druk gezet om dit probleem ernstig te nemen.

In Oekraïne worden de lonen niet betaald of met veel achterstand, vooral in de industrie. De regering beweert dat ze het probleem onder controle heeft, de commissie gelooft er niet veel van. Dringend op te volgen dus.

In Mexico neemt men het niet zo nauw met veiligheid en gezondheid, zeker in de mijnsector. In 2006 werden er officieel 65 doden gemeld, maar 60% van de werknemers werken in illegale mijnen en daar vallen ook veel slachtoffers, die echter niet geteld worden. Dit moet dringend besproken worden met de sociale partners en opgelost en de situatie moet permanent opgevolgd worden.

In Peru gaat het over bevolkingsgroepen die steeds in bepaalde regio's hebben geleefd, zij worden gedwongen hun gronden te ruilen zodat multinationals ongestoord tot ontginning van petroleum of ertsen kunnen overgaan. De Latijns-Amerikaanse werkgevers vinden het geen taak voor de Internationale Arbeidsorganisatie zich hierover uit te spreken. De regering beloofde de wetgeving aan te passen. Op te volgen, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten