Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



woensdag 23 juni 2010

Ban asbest



Deze namiddag ook nog een ACV’er aan de “talking stick”. Die stok staat opgesteld naast het spreekgestoelte. Deze keer Luc Van Dessel, voorzitter van ACV Bouw, Industrie en Energie, maar hier in Vancouver in naam van de internationale vakbond van bouwvakkers en houtwerkers, BWI. Gefocust op één bijzonder vraagstuk: veiligheid en gezondheid. Met een dubbele focus. Enerzijds asbest, een serial killer, die elk jaar 100.000 dodelijk slachtoffers maakt, in het bijzonder in de bouw. Anderzijds arbeidsongevallen, per jaar goed, of liever slecht, voor 108.000 doden in de bouw. Dat zijn geen fataliteiten. Dat is het gevolg van laksheid, hebzucht en corruptie, stelde Van Dessel. Met ineens ook maar een gedurfde uithaal naar het gastland, Canada. Onder luid applaus van de zaal. Want Canada blijkt een wereldleider te zijn op het gebied van asbestexport. Honderdduizenden ton per jaar. Vooral naar groei- en ontwikkelingslanden in Azië. Indische werknemers hebben daar al scherp op gereageerd. Die noemen het zelfs een voorbeeld van racisme. Daarop is maar antwoord, stelde Luc, ban asbest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten