Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 22 juni 2010

Vrouwenvertegenwoordiging

Op maandagmorgen kwamen de vrouwelijke congresleden samen om hun vertegenwoordiging binnen de beleidsorganen van het IVV te bespreken. In een vroegere resolutie werd immers overeengekomen om 30% vrouwen op te nemen in alle beleidsinstanties, samen met de aanbeveling om nadien via een nieuw groeipad tot pariteit/50% te komen. Het voorstel van de vrouwen om nu naar 40% te gaan (om zo op relatief korte termijn naar een gelijke vertegenwoordiging te evolueren) werd echter afgehouden, zogezegd omdat dan de Algemene Raad van het IVV aan belang en macht zou inboeten (daar zitten nu enkel de hoogste vakbondsvertegenwoordigers in, bijna allemaal mannen). Onder andere de Senegalese vakbondsvrouwen reageerden furieus : zij hebben immers hard moeten strijden om die 50% te doen toepassen in eigen land en eisten dat het IVV dit (goede) voorbeeld zou volgen.
De Algemene Raad die volgde op de vrouwensamenkomst reageerde alsnog positief op het nieuwe voorstel zodat het percentage voor de vertegenwoordiging van vrouwen opgetrokken wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten