Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zondag 20 juni 2010

De strijd tegen kinderarbeid wordt verder opgevoerd: 4 regeringen op het matje

Burundi kende gewapende conflicten in eigen land en in de buurlanden. Zelfs nu die voor Burundi voorbij lijken te zijn, blijven er veel kindsoldaten, die misbruikt worden, ook sexueel. Ze worden zelfs ingezet in de prostitutie en andere ongeoorloofde praktijken. Volgens onze commissie moeten die kinderen in de maatschappij gereïntegreerd worden. Er wordt een bijzonder ondersteuningsprogramma van de BIT voorzien.

De regering van de Centraal Afrikaanse Republiek daagde niet op en kreeg daardoor een speciale paragraaf, wat betekent dat zij echt zwaar worden aangeklaagd. Ook hier gaat het om kindsoldaten, misbruik van kinderen in de informele sectoren, in landbouw en diamant. Slechts 1 op 2 kinderen geniet van basisonderwijs.

De Marokkaanse regering en zelfs de vakbonden waren er niet graag bij dat zij voor de meest erge vormen van kinderarbeid op de lijst stonden. Huisarbeid in vormen van totale onderwerping en afhankelijkheid (het thema van deze conferentie), kinderprostitutie, het komt allemaal voor in Marokko. De regering wordt opgeroepen de wet te veranderen en een plan uit te werken om de kinderen een schoolse opvoeding te geven. De Internationale Arbeidsorganisatie zal het land bijstaan. De uitspraak viel zwaar tegen bij de regering. Zij beroept zich op samenwerkingsprogramma's met België. België zal dus de nodige conclusies moeten trekken en de ontwikkelingsprogramma's moeten aanpassen aan deze uitspraak.

In Uzbekistan gaat het om gedwongen arbeid van kinderen in de productie van katoen (katoenvelden) en in andere gevaarlijke jobs. De regering zelf eist de kinderen op van de school in perioden die tot drie maanden kunnen gaan. Het basisonderwijs wordt ondergeschikt aan de katoenoogst. De regering zegt dat de bespreking van dit geval een vijandige aanval is op hun belangrijkste economische activiteit, het kweken van katoen. De regering wordt gevraagd een missie van hoog niveau te aanvaarden om de toestand ter plaatse te controleren en bij te sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten