Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zaterdag 26 september 2009

Toch is er al veel veranderd zegt Strauss-Kahn

Vroeger Frans socialistisch minister en nu directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn is meer optimistisch dan zijn collega's. "Nog nooit werden economie en werkgelegenheid zo sterk gestimuleerd als nu. De kredieten van het IMF worden aan behoeftige landen vlotter toegekend aan minder strenge voorwaarden." "Maar dat is niet onze ervaring" kreeg hij als repliek. "Wij vinden dat het IMF de landen nog steeds te veel dwingt hun sociaal model af te bouwen." Hij geeft toe dat er nog veel werk is binnen het IMF zelf om oude ingebakken regels en houdingen om te zetten naar een nieuwe meer sociale en duurzame aanpak.

Ook hij meent dat er te weinig vaart zit in de financiële regelgeving, zeker vanuit de USA. De toekomstige groei zal lager zijn dan vroeger. Het is ook niet voldoende dat China, India en Japan de groei aantrekken, dat is onevenwichtig. De "groene" economie is belangrijk maar op zich niet genoeg. Het IMF wordt hervormd, groei- en ontwikkelingslanden moeten een plaats krijgen in het beheer. Wij willen dat de internationale vakbeweging kan beschikken over een toegang tot de internationale economische instellingen, een plaats om vlugger te kunnen reageren als één en ander misloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten