Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 24 september 2009

Never such a crisis again

Poul Nyrup Rasmusssen, een oude bekende, van toen hij eerste minister in Denemarken was en ons verhaal steunde in de OESO, nu de voorzitter van de Europese socialistische partij sterkt ons in ons gevoel. Meerdere landen van de G20 willen terug over gaan naar de orde van de dag, de crisis loopt voor hen op haar laatste benen, dat noemt hij de BTB-strategie (back to business). Maar Rasmussen ziet het leger werklozen in Europa nog aangroeien van 22 miljoen tot 30 miljoen volgend jaar. "De klemtoon moet liggen op jobs, jobs redden en klassieke jobs omzetten in meer groene jobs. Dat is goed voor economie, werkgelegenheid en klimaat. Vorming en opleiding gebeurt nog steeds te weinig. De sociale zekerheid moet aan bod komen, de gezondheidzorgen kosten in de USA de helft meer dan gemiddeld in Europa, de hoogste kost van de wereld. Toch vallen 45 tot 50 miljoen Amerikanen buiten de prijzen. Zij worden er niet rijk van, de verzekeringsmaatschappijen wel."

"We moeten de Europese campagne voor financiële hervormingen nog versterken, onder het motto: "Never such a crisis again."
Er wordt gedacht aan een "transaction tax" om de financiële transacties onder controle te krijgen en om wat geld in de lege staatslade te brengen. En de hefboomfondsen, die zoveel financieel leed hebben veroorzaakt, moeten ook stevig worden aangepakt. OK, Poul, maar politiek Europa mag onze ideeën ook wel wat sterker ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten