Naast ontmoetingen met de Britse en de Australische premiers Gordon Brown en Kevin Rudd hebben mijn collega Michael Sommer, voorzitter van de Duitse DGB, en ik vandaag ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel gezien. Uiteraard heb ik het met haar gehad over Opel en de vestiging in Antwerpen en ook de troeven ervan in het licht gesteld.
"Ik begrijp volkomen uw onrust en die van de werknemers van Opel Antwerpen. Op dit moment", zegde Merkel, "zijn in dit dossier alle ogen op Duitsland gericht. Wij worden er van verdacht om dit dossier niet helemaal eerlijk aan te pakken en zelfs de term protectionisme valt. Ik zeg u: als wij die 1,5 miljard euro niet zouden geïnvesteerd hebben in Opel, dan zou heel het Europese concern al gevallen zijn. Met inbegrip van de zetels in België, Spanje, de andere landen en natuurlijk ook Duitsland." (N.B.: er wordt in totaal 4,5 miljard in het vooruitzicht gesteld.)
Wat de overnemer Magna betreft, zijn er nog heel veel vragen. Daar speelt ook het overleg in de Betriebsrat, de Europese ondernemingsraad, een rol in. Dat zal allemaal niet zo gemakkelijk zijn. "Maar in elk geval", verzekerde Angela Merkel ons, "zijn wij niet van plan om op enige manier een politiek te voeren die als protectionistisch bestempeld zou kunnen worden."
Zowel de Duitse regering als onze Duitse collega's zien het delicate van dit dossier. Alle geoorloofde middelen moeten wij te baat nemen om onze werkgelegenheid te verdedigen en ook deze kans mochten wij niet laten liggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten