Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zaterdag 26 september 2009

De arrogantie van Wallstreet

Pascal Lamy is zichtbaar vermoeid. Hij is de grote baas van de Wereldhandelsorganisatie en lange afstandsloper. Dat hij geen kilootje te veel wil is hem aan te zien. Hij is de meest sociale directeur-generaal die de WTO ooit gekend heeft. Ook hij is eerder pessimistisch: "We zijn het momentum van Londen kwijt en de druk op de regulering van de financiƫle markten zou wel eens voorbij kunnen zijn. Het is goed dat regeringen zich bezighouden met bonussen en fiscale paradijzen, maar dat is niet genoeg." Met lede ogen ziet hij de arrogantie van Wallstreet (New-York) en de City (Londen) van dag tot dag vergroten. De enige internationale regulator: de "Financial Stability Board" is te zwak en werkt niet open en transparant.
Pascal Lamy prijst het "Gobal Jobs Pact" van de IAO. "Voor het eerst in de geschiedenis veroordelen sociale partners en regeringen het protectionisme. Vakbonden moeten vrijhandel promoten" zegt hij in de richting van mijn nieuwe Amerikaanse collega Richard Trumka (foto). "Vrijhandel en de sociale normen van de IAO zijn helemaal niet tegengesteld, ze moeten net elkaar versterken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten