Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



woensdag 23 september 2009

Coal and Steel

Het werd een lange reisdag gisteren. 7 uur, thuis vertrokken, 22 uur later (11 uur s'nachts hier) beƫindigden we onze eerste vergadering hier. Waarom die G20 in Pittsburgh Penssylvania. Erevoorzitter John Sweeney van de AFL-CIO legt ons uit dat dit een oude kolen- en staalstad was. Het lag hier wat verscholen in de oneindige en mooie bossen op de hellingen van de Apalachen, tussen New-York en Canada. Het niet zo hoog vliegende propellervliegtuig gaf ons overigens een knap uitzicht op dit "Ardennenlandschap".

Het waren Zweden en Nederlanders die hier eeuwen voordien aanmeerden. Ze stelden het vrij goed met de Indianen en stichtten hier heel wat verschillende reformistische parochies die er nog bijzondere leefgewoonten op nahouden. Ook de Quakers en de Amish hebben hier nog altijd hun hoofdkwartieren.


Er werd hard gewerkt, maar de petroleumcrisis dwong de mijnen en heel wat staalfabrieken de poorten te sluiten. Niet allemaal, want de ellenlange zware treinen die een paar verdiepingen onder mijn hotelkamer donderen, hebben me enkele keren gewekt vannacht. Voor het overige mag ik zeker niet klagen over de mooie skyline die ik vanuit mijn kamer zie. Het stadscentrum is mooi omgeven door de Allegheny en de Monongahela, twee rivieren die iets verder de Ohio river vormen.



De Amerikanen willen Pittsburgh opnieuw propageren; "a nice small town" zeggen ze, met 350 000 inwoners in het centrum en 2,5 miljoen met de gehele agglomeratie bij. Als ik aan Amerika denk, dan denk ik aan - wat mij betreft de smaakbederver - ketchup. Wel Heinz heeft hier zijn wereldzetel. Voor het overige is de stad uit de crisis van de zeventiger jaren gekomen en specialiseerde zich in innovatie, technologie en dienstverlening.

Aan de verlichte reusachtige stadia die vannacht te zien waren, zijn baseball, American football, basket en ijshockey erg in. De Pittsburgh Steelers zijn populair. Andy Warhol, was van hier en lanceerde de pop-art, denk aan de Marilyn Monroe portretten. Er is een knap museum aan zijn werk gewijd, maar helaas geen tijd, het werk wacht. Op naar de G20 Union Summit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten