Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



vrijdag 25 september 2009

Nieuw: de IAO op de G20


In Londen hadden wij bekomen dat Juan Somavia, de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie aan de G20 mag deelnemen. Hij herhaalde hier de slechte vooruitzichten inzake werkgelegenheid. Dus er moet verder geïnvesteerd worden in kwaliteitsvol werk. Ook de sociale zekerheid heeft, daar waar ze goed is, haar nut meer dan bewezen en vele mensen uit de armoede gehouden. Somavia is vooral bezorgd over de groei na de crisis, die hoogstwaarschijnlijk minder jobs zal opleveren dan in het verleden.

Met het Internationaal Monetair Fonds wordt onderhandeld om in het voorwaardenkader voor het toekennen van leningen aan arme landen, de toepassing van de belangrijkste conventies van de IAO op te nemen. Zo komt er tenminste een "basic social floor." President Obama zal waarschijnlijk volgend jaar in juni de Internationale Arbeidsconferentie in Genève bezoeken. Dat zou een belangrijk en welkom signaal zijn om deze ideeën ook wereldwijd in praktijk te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten