Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



zaterdag 12 juni 2010

The Uniquely Singapore Way

Over de middag hebben ze hier op de Conferentie regelmatig side events: een seminarie van 1 à 2 uur rond een afgebakend onderwerp. Sterk geconcentreerd, tussen twee vergaderingen in. Dus voor de die hards. Vandaag eentje over de wijze waarop landen op tripartiete wijze de financiële crisis hebben trachten aan te pakken. Met focus op drie kleine landen: Singapore, Barbados en – jawel – België. In het verlengde van een tripartiete studiemissie van de Internationale Arbeidsorganisatie over het tripartisme in Singapore.



Met Luc Cortebeeck in het panel voor België. Over de wijze waarop bij ons de zgn. automatische stabilisatoren hebben gewerkt: de index, de loongaranties, de sociale zekerheid, de progressieve belastingen ook. De beste maatregelen in tijden van crisis zijn de maatregelen die je niet meer moet nemen, die vanzelf van hun werk doen, zei Luc. Over het interprofessionele akkoord voor 2009-2010 en de doorwerking ervan in de meeste sectoren. Over de wijze waarop we via de tijdelijke werkloosheid en de nieuwe crisismaatregelen behoorlijk wat ontslagen hebben kunnen vermijden. Meer dan waar ook, stelde de OESO laatst. Maar ook over de discussies die nog lopende zijn. En de spanningsvelden daarbij.

Naast hem in het panel Swee Say Lim, secretaris-generaal van NTUC, de Singaporese vakbond. Wat een cultuurschok. Een vakbond die 15 minuten lang een promotiepraatje komt houden over het regeringsbeleid, dat kennelijk voor 100 % wordt gesteund door vakbond en werkgevers. Inclusief 3 à 5 % inlevering voor de werknemers, zij het met CEO’s die ook hebben ingeleverd, tot 20 %. Met bovenop een zware tussenkomst van de overheid in de loonkosten, ten belope van 1.7 % van het BBP. Ondersteund door een blitse powerpointpresentatie, tripartiet aangemaakt. Onder het motto: “Cut costs to save jobs” in plaats van “cut jobs to save costs”. Met nog wat peptalk er bovenop: “Cheaper – Better – Faster”. “Faster means more flexible”. Dat soort slogans horen we bij ons ook. Maar het doet vreemd aan dat uit de mond van een vakbond te horen. De vakbond als nationale personeelsdienst kortom. Dat noemen ze daar “The Uniquely Singapore Way”. Rare invulling van het tripartisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten