Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



woensdag 9 juni 2010

Een persoonlijk berichtje van Jeanne Devos

"Nooit heb ik durven dromen dat ik nog ooit zou deelnemen aan een IAO-conferentie over waardig werk voor huisarbeiders… en dan nog in de delegatie van het ACV. Een droom die waar is en gerealiseerd…

25 jaar terug startte onze beweging met huisarbeiders achter gesloten deuren, huisarbeiders zonder naam, onbereikbaar, niet gezien, niet gehoord en in het pubiek en pers een onbelangrijke groep.De beweging groeide en kreeg een naam, huisarbeiders een identiteit en een gezicht.

Nu op wereldvlak een IAO-conferentie, mogelijks een conventie. Afrika, Latijns Amerika, Azië ervaren en spreken over dezelfde vormen van uitsluiting, uitbuiting, misbruik – en ook over HOOP op rechtvaardigheid en rechten van waardig werk voor huisarbeiders.

Voor mij een onvoorstelbare ervaring: van zero naar een ILO convention."

5 opmerkingen:

  1. marc leemans10 juni, 2010

    beste Jeanne,
    dromen zijn niet altijd bedrog.
    Vroeg of laat komen ze uit; al moeten we er soms jaren op wachten.Ook Martin Luther King had een droom. Vandaag toont Obama dat die realiteit kan worden. Als je er maar hard genoeg in gelooft en hard genoeg voor vecht.
    Ik hoop dat de nieuwe Obama-wind jullie daar ook echt mag helpen. We voelden dit reeds vorig jaar aan op de ILO-conferentie. Het verschil met de sociaal afremmende Bush-administration was immens. Blijf (samen met Pia en alle andere collega's) regeringen en werkgevers onder druk zetten. Jouw droom wordt werkelijkheid.
    Groeten aan de hele ACV-ploeg.
    Marc Leemans

    blij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Jeanne,

    Wat je hier neerschrijft is een sterke boodschap van hoop voor alle mensen die zich wereldwijd inzetten voor waardig werk. "De kracht van mensen samen" in de praktijk.

    Groet!
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel veel respect voor het werk van Jeanne Devos en blij dat wij op onze manier ons steentje kunnen bijdragen.

    Groet
    Freddy De Wilder

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jef Cattebeke11 juni, 2010

    Dag Jeanne, Pia, Luc en de andere ACV-vertegenwoordigers op de IAO in Genève,

    Schitterend wat jullie daar bewerken op wereldniveau. Had zojuist artikel daarover in Visie gelezen. Jullie hebben er blijkbaar hard moeten voor knokken, maar de meeste mooie verwezenlijkingen voor meer menselijkheid, meer waardigheid en meer rechtvaardigheid zijn er nog nooit van zelf gekomen. Onbegrijpelijk soms nog dat er zoveel politieke - en werkgevers-onwil is voor wat meer sociale rechten en rechtvaardigheid. Hoe kunnen zij hun houding rechtvaardigen? welke basis hebben zij voor hun standpunten? Gelukkig dat jullie volhouden op basis van onze christelijke waarden en in volle bezieling om zoals Cardijn te zien, te oordelen en te handelen. Jullie mogen zich gesteund weten door het thuisfront waar ik ook probeer onze collega's en militanten bewust te maken van jullie baanbrekend internationaal werk dat voor de meeste -en met alle begrip - nog te ver van hun bed is. Maar dat bewustzijn zal blijven groeien, zeker als er internationaal nog resultaten geboekt worden. We mogen dit niet meer loslaten en hopen dat jullie met alle betrokken partners nog vooruitgang kunnen boeken voor meer waardig werk en waardig leven over heel de wereld.
    En nu vooruit!!!

    heel hartelijk

    Jef Cattebeke
    ACV Voeding en Diensten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. fabienne Sichien12 juni, 2010

    beste Zuster, lieve Jeanne,
    In 1996 gingen we met enkele WS animatoren bij jouw organisatie op bezoek in het toenmalige Bombay. We dachten op bezoek te gaan bij het "project" van een toevallig Vlaamse missiezuster.
    Hoe onwetend en naief waren we. Hoe konden we als nieuwbakken ervaringsreizigers inschatten welke fantastische organisatie we daar mochten ontmoeten. Pas jaren later is tot me doorgedrongen dat jouw levenswerk duizenden en duizenden levens verandert, onomkeerbaar.
    Jouw aanwezigheid in de ILO is meer dan terecht, we kunnen dit niet genoeg aan de grote klok hangen. Dat gaan we ook doen met een speciale wereldburgerkrant over domestic work. Eindelijk krijg je ook hier de erkenning die je verdient. En ik weet wel dat je onmiddellijk zal zeggen: het is van de meisjes, zij hebben het zelf gedaan. Dat is nu net waar jij zo goed in bent : hen het zelf laten doen. Maar iemand gaf hen het geloof in zichzelf en de kracht om boven zichzelf uit te stijgen. Je kan niet ontkennen dat je daar een flinke hand in hebt. Geniet beste Zuster, wees voor één keer niet bescheiden, want de aandacht die jij krijgt zal hen steunen en verder kracht geven.
    Fabienne Sichien
    Wereldsolidariteit

    BeantwoordenVerwijderen