Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



vrijdag 11 juni 2010

6 militanten op bezoek bij de IAO

Bekijk het videoverslag van dit bezoek

In het kader van het ACV-congres werden de afgelopen maanden drie wedstrijden uitgeschreven. Eén ervan wou initiatieven van militantenkernen die de solidariteit met werknemers uit andere landen versterken, in de schijnwerpers zetten. Mits stemming kregen uiteindelijk de militantengroep van CNE Banque de la Poste en de vrouwenwerking van ACV Geel, de meeste stemmen én sleepten zo de zeer begeerde ‘internationale’ prijs in de wacht. De winnaars mochten met drie vertegenwoordigers deelnemen aan een exclusief bezoek achter de schermen van de Internationale Arbeidsorganisatie (de IAO) in Genève. Dus vertrokken Viviane Schuer, Lutgarde Vervloet, Ann Hermans, Saïd Meziati, Jean-Jacques Merveille en Luc Van Houwenhove vrijdag vier juni met de vroegste vlucht richting Genève om enkele uurtjes de ACV-delegatie die daar al een week aan het werk was, te vervoegen. Het werd een bezoek dat heel wat indrukken zou nalaten.
Viviane Schuer van ACV Geel verwoordt het zo: “Het ganse IAO gebeuren was voor mij nieuw. Ik stond met open mond te staren. Ik wist echt niet dat er op internationaal vlak zo machtig en krachtig gewerkt werd aan de arbeidsomstandigheden.” Jean-Jacques Merveille, militant voor CNE bij de Bank van de Post: “Wat me ook zal bijblijven is de enorm diversiteit daar. Van overal ter wereld en vanuit alle culturen zijn er delegaties aanwezig. Interessant én broodnodig!”

De 6 militanten kregen toelichting van Luc Cortebeeck en de ACV-collega’s over hun werk tijdens de conferentie en de belangen voor werknemers wereldwijd. Die proberen zij drie weken lang met interventies en lobbywerk in de verschillende commissies te verdedigen. Tijdens het bezoek waren de militanten getuige van een bijzondere stemming over een voorstel tot regeling van huisarbeid (zie eerdere berichtgeving op de blog). Dat daar heel wat bij komt kijken, en dat het vooral een werk is van lange adem, beseffen de militanten. “Wat we ook bijblijft is de lange weg tussen droom en conventie. Het is een moeilijke weg om op internationaal vlak tot afspraken te komen. Werkgevers, werknemers en overheid zitten ook hier niet op dezelfde lijn. En éénmaal een conventie er is, is het nog niet gedaan. Overheden en werkgevers moeten nog overtuigd worden om de conventie te volgen.”

Maar dat zo’n intensief werk van het ACV in de IAO broodnodig is, daarvan zijn de deelnemers helemaal overtuigd. “Ik wist niet dat internationaal vakbondswerk zo dichtbij is. Het is niet een "ver-van-mijn-bed" show. Het is iets van ‘mensen samen’ over grenzen en culturen heen. Het is iets van de werknemer in België en de werkneemster in India. Het is een meerwaarde voor alle arbeidsters en arbeiders, van Afghanistan tot Zimbabwe.”

En dat dit soort werk niet alleen in Genève gedaan moet worden, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van ons, van alle militanten samen is, vindt Viviane Schuer: “Het is me nu ook duidelijk hoe belangrijk een campagne zoals de Waardig Werk-campagne wel is. Dikwijls denken we: weer eens een campagne, we zetten onze handtekening en gaan verder. We vergeten welke internationaal draagvlak deze campagne heeft, welke uitstraling en kracht deze campagne moet hebben om voor het werk dat de werknemersvertegenwoordigers in de IAO een werkelijke steun te zijn. Want “waardig werk” is voor heel veel arbeiders en arbeidsters nog zover weg. “
Luc Van Houwenhove, LBC-militant bij Bank van de Post, besluit als volgt: “tot voor 3juni was ik, zoals vele militanten, nogal overtuigd dat we als vakbond eerst en vooral met de problemen in België moeten bezighouden. Ik blijf dit nog vinden en erger me soms aan de versnipperde aanpak van de internationale problematiek, zo eigen aan ons landje. Ons bezoek aan het IAO heeft me echter wel overtuigd van het nut van grensoverschrijdend vakbondswerk. Zoals Luc Cortebeeck zei : Goede arbeidsomstandigheden in derdewereldlanden is goed voor de mensen daar, maar ook voor ons : het vermindert de loon- en immigratiedruk in het Westen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten