Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



woensdag 10 juni 2009

Earthland


In de COW hebben we 10 achtereenvolgende debatten beluisterd. Het laatste zit er op. Nu krijgen we een reeks inhoudelijke tripartiete besprekingen.

Uit het laatste debat enkele interessante statements. Tariq Banuri, directeur van de divisie duurzame ontwikkeling bij de UNO, paste een knap mechanisme toe. Hij verkleinde de wereldbol met 6 miljard mensen 1000 maal tot het land Earthland met 6 miljoen mensen. Dat maakt het overzichtelijk en herkenbaarder.

Earthland is het meest ongelijke land ooit. Ongelijker dan Zuid-Afrika onder de apartheid. 80% van de Earthlanders heeft geen sociale zekerheid. De sociale wetgeving geldt enkel voor een fractie van de burgers. Vooral de blanke minderheid heeft het goed; woont en werkt in comfortabele omstandigheden. De meerderheid van gekleurde Earthlanders leeft in grote miserie. Banuri koppelde hier nog tal van beschouwingen aan vast. Het was geen eye-opener. Maar toch een confronterende manier om de globalisering nog eens origineel in de kijker te plaatsen.

Banuri ging ook in op de klimaatopwarming. We gebruiken nu vooral fossiele energie. Deze schat zat millennia lang onder de grond verborgen. Vandaag exploiteren we die volop. Omdat we ze zeer goedkoop opdelven. Als we nu een algemene CO² uitstootbeperking opleggen -en alles zetten op renewable energy- stellen we de Low Develloped Countries (LDC) voor het blok. Die kunnen financieel nooit de duurdere renewables aan. We belemmeren dus hun ontwikkeling. In Earthland zou bijvoorbeeld 90% van de burgers niet mee kunnen met zo’n verplichting. Enkel de 10% rijksten kan zich dan de duurdere energie van zonnepaneel of windmolen veroorloven. De anderen vallen zonder energie. Daarom pleit Banuri voor een Global Funded Program dat alle landen toelaat mee te stappen in de klimaatoplossingen. Zo kunnen ook de LDC zich blijven ontwikkelen en kunnen we allen de wereldbol vrijwaren van onherroepelijke teloorgang. We hebben nog amper 10 jaar, was zijn besluit.

Ook dit stelt de roep naar een greening economy in een breder perspectief. We moeten vooral niet klagen dat we dit vooral met het rijke westen moeten aanpakken. En dat andere landen maar ongewijzigd verder doen. Neen, we moeten er juist op een solidaire manier voor zorgen dat iedereen in Earthland kansen en mogelijkheden krijgt om zich aan te passen. Dat is ook in het belang van de rijkere blanke minderheid. Want als het land vergaat, blijft er niemand over. Een boodschap die knap gebracht werd. Hopelijk blijft ze bij velen hangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten