Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 11 juni 2009

Commissie Gendergelijkheid


Gender gelijkheid is een fundamentele waarde voor de IAO. Een transversaal thema in de IAO Waardig Werk Agenda. Daarover lijkt iedereen het hier eens: overheden, werknemers en werkgevers. Maar hoe vertaal je nu zoiets naar al die werkende vrouwen en mannen op de werkvloer? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Na 24 jaren stond daarom dit thema eindelijk nog eens op de agenda van de arbeidsconferentie voor een algemene discussie. Het was de bedoeling dat de Commissie Gender Gelijkheid, op basis van “best practices”, het werk van de IAO en haar leden opnieuw richting te geven. Of de Commissie de verwachtingen zal inlossen is ten zeerste de vraag:
- Ten eerste omdat het mandaat van de Commissie van bij het begin erg beperkt was. Ze kan enkel “conclusies” aannemen, zoals elke Commissie dat moet doen, dus geen sprake van arbeidsnormen of een IAO actieplan. We moeten dus hopen dat iemand gewicht geeft aan die conclusies en er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. De mensen van het gender departement van de IAO lijken alvast vastberaden om dat te doen, en dat geeft toch nog wat hoop.
- Ten tweede omdat de discussie op een erg onhandige manier geleid werd. De voorzitter van de commissie heeft de 4 discussiepunten er op anderhalve dag doorgejaagd!!! Gevolg: groepen konden het tempo amper bijhouden en waren dus niet altijd even goed voorbereid. Zeker de overheden waren bijzonder zwak. Waar normaal gezien de regionale blokken (Europese Unie, Afrikaanse Unie, Latijns-Amerika) met één stem spreken, was het dit jaar ieder voor zich in deze commissie. En zeker het Tsjechische Voorzitterschap van de EU heeft hier een slechte beurt gemaakt.

Dat de debatten dan ook erg vaag en algemeen bleven, is geen verrassing. Iedereen legde zijn of haar ei op tafel, zonder op zoek te gaan naar een minimale vorm van consensus. Dat werk werd mooi doorgeschoven naar het redactiecomité. En toen die dan met een eerste voorstel van conclusies op tafel kwamen, was het raak: alle groepen samen schoven niet minder dan 185 amendementen naar voor!!
Het heeft ons drie lange dagen gekost om erdoor te raken en tot een consensus te komen. Het was alsof we helemaal moesten herbeginnen! Gisterenavond om 21u30 was het dan zover, alle amendementen behandeld. Nu wordt het dus wachten op hoe de finale tekst er zal uitzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten