Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



vrijdag 13 februari 2009

Globalisering zonder solidariteit is uitbuiting

Uit de blog n.a.v. het World Economic forum in Davos

Die woorden kan je van mij verwachten, maar uitgesproken door de voorzitter van het Internationaael Olympisch Comité dr. Jacques Rogge worden ze belangrijk. Hij zei dit deze middag op een Belgische lunch waar opmerkelijk veel ceo's van multinationals, die in ons land investeren of er aan denken, aanwezig waren. De sociale rol van de sport was zijn uitgangspunt. Het was een verfrissende en humoristische toespraak tussen al dat financieel en economisch geweld. Nog enkele leuke quotes waren. "Ik ben hier als leider van een non-profit organisatie. Dit jaar zijn ook de mensen uit de businesswereld leider van een non-profit organisatie." Of nog bij wijze van 'joke' "de bankcrisis kan je vergelijken met een balans, 'what is on the left side is not right and what is on the right side is not left.' " Het Olympisch Comité heeft contacten en akkoorden met meerdere internationale organisaties, met UN-aids bijvoorbeeld, tot voor kort geleid door een vaste waarde op de internationale scène, dr. Peter Piot. Dat is ook het geval met de Internationale Arbeidsorganisatie en met het Internationaal Vakverbond werden contacten gelegd.

Premier Van Rompuy gaf aan waarom investeren in België een aanrader is. Hij liet niet na het interprofessioneel akkoord te prijzen als resultaat van onze overlegcultuur en het indexsysteem uit te leggen en te verdedigen. In mijn acht jaar aanwezigheid in Davos heb ik nooit zo'n sterke Belgische politieke aanwezigheid gezien en zowel ons economisch als ons sociaal model kwamen aan bod, daar kan een vakbondsleider tevreden over zijn.

Deze week hadden ook Vlaanderen en Kris Peeters met het Via-project hun beste beentje voorgezet. Ook daar konden we kennismaken met enkele belangrijke gasten, ceo's van multinationals met bedrijven in Vlaanderen, die krijg je in België zelden te zien. Merkwaardig was dat Brussel als troef voor Vlaanderen werd aangegeven, omwille van zijn internationale missie. Dat zeggen Vlamingen alleen in het buitenland. Maar het klopt wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten