Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



vrijdag 13 februari 2009

Gelijk hebben smaakt soms bitter

Uit de blog n.a.v. het World Economic Forum in Davos

Met de ITUC, het Internationaal Vakverbond organiseerden we ook een persconferentie in Davos. Ik wil ze niet samenvatten, de verwachtingen die geformuleerd werden vind u al terug in mijn eerste blogs. Maar ik wil het nu vooral hebben over onze persconferentie van vorig jaar tijdens het WEF. Toen zegden we dat de financiële wereld echt over de schreef ging. De risico's werden te groot. Banken werden geleid als hedge-funds en hedge-funds vernietigden ondernemingen in de industriële sector. Managers werden overdreven betaald en kregen nog meer naar gelang ze hogere winsten creëerden. De successen op korte termijn domineerden het financiële en economische leven.

In januari 2008 waren wij met dit standpunt het buitenbeentje in Davos. We waren niet van deze wereld. Maar in de zomer keerde het tij. En nu in januari 2009 maakt heel het Wereld Economisch Forum dezelfde analyse. Inmiddels is er veel schade aangericht. Ik heb het dan niet over het verloren kapitaal, maar over de honderden miljoenen mensen die hier en elders slachtoffer zijn of worden van deze crisis, omdat ze hun werk verliezen of omdat ze nog armer worden dan ze al waren. Gelijk hebben heeft dan wel een heel bittere smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten