Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 15 juni 2010

Dodelijk vakbondswerk



Een ongewoon jaarverslag
Op de IAO-conferentie in Genève werd ‘s middag plaats geruimd voor de voorstelling van een wel heel bijzonder jaarverslag en naslagwerk. Het ging om het jaarverslag over de inbreuken op vakbondsrechten dat jaarlijks door het internationaal vakverbond ITUC wordt samengesteld.

Sharon Burrow ,voorzitter van ITUC, Luc Cortebeeck ondervoorzitter van ITUC, en Steve Benedict , de directeur van het departement mensenrechten op het internationaal ITUC secretariaat stelden het boekwerk voor. Het is opgevat als een soort van praktische landengids, zij het niet van de vrolijke soort. Geordend per werelddeel wordt er per land een overzicht gegeven van de belangrijkste problemen met vakbondsrechten. En ook enkele kerngegevens over het land samengevat.

In 2009 werden minstens 101 vakbondsmensen vermoord, in 2008 telden men er “maar” 76. In Columbië werden 48 syndicalisten vermoord, 16 in Guatemala, 12 in Honduras, 6 in Bangladesh, …Een rauwe realiteit die wel nooit zal wennen. We vergaderen er in Genève met Columbiaanse vakbondscollega’s die –“dankzij” een internationaal beschermingsprogramma dat aan Columbia werd opgelegd – 24h op 24h in eigen land de bescherming hebben van gewapende lijfwachten. Terwijl we vergaderden raakte het nieuws bekend van weer een nieuwe moord op een voorzitter van een mijnwerkersvakbond in Columbië, datzelfde weekend.

Luc Cortebeeck en Steve Benedict riepen vakbondscollega’s uit alle landen op om klachten over vakbondsrechten zorgvuldig te rapporteren aan ITUC. Op die wijze kan ITUC met eigen gegevens efficiënt de gegevens van de IAO aanvullen, de werkzaamheden van IAO-experten mee ondersteunen, zodat het IAO –sanctiemechanisme beter kan werken.
Het volledig rapport verscheen in boekvorm in een Franstalige, Spaanse en Engelse uitgave. Een kosteloos exemplaar kan u per mail aanvragen op het ITUC-mailadres. U kan het ook online consulteren als u hier klikt . Op de website van ITUC vindt u hier ook een beklijvend spotje over geweld op vakbondsmensen.


Luc Cortebeeck, ondervoorzitter ITUC en Sharon Burrow, voorzitter ITUC bij de presentatie van het jaarboek. Luc legt de nadruk op de wenselijke samenwerking tussen vakbonden en de IAO-expertenrapporten rond inbreuken op arbeidsnormen. Dat is het andere lijvige boekwerk,de basis voor de werkzaamheden van de IAO commissie normen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten