Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 2 juni 2009

Proloog zit erop

Vandaag vond de proloog plaats van de IAO-conferentie. Die Conferentie start officieel pas morgen. Maar vandaag kwamen we al met alle werknemersvertegenwoordigers in eigen kring samen om afspraken te maken over de manier waarop we gaan samenwerken. Luc Cortebeeck werd daarbij unaniem herkozen tot woordvoerder van de werknemers in de commissie van de normen. Luc draagt daar de grote verantwoordelijkheid om de meest flagrante inbreuken op de IAO-normen aan te klagen. We hoorden deze morgen reeds schrijnende verhalen van collega’s uit Colombia, Nepal en anderen. Luc zal dus ook dit jaar veel om handen hebben. Andrée Debrulle, Véronique Rousseau en Gilbert Deswert werken volop aan het documenteren van “gevallen” en aan het uitschrijven van Lucs rekwisitoren. Want elk woord moet kloppen. Elk aangehaald feit moet gefundeerd zijn. Anders springen sociaal tegendraadse werkgevers en regeringen er onmiddellijk op.

Herman Fonck volgt de commissie over AIDS. Een privé-gezondheidsprobleem dat echter ook verstrekkende professionele gevolgen kan hebben. Waar mag een werkgever naar informeren? Mag men werknemers een verplichte test opleggen? Zaken waar we in Europa wel weg mee kunnen. Maar in pakweg het Afrikaanse continent waar veel seropositieve mensen zijn ligt dit totaal anders.

Ikzelf volg de plenaire commissie over de crisis. Hoe kunnen we de sociale impact van de wereldwijde crisis beperken. We zien al hoe moeilijk het is om in België met een gestructureerd sociaal overleg tot begeleidende maatregelen te komen. Men kan zich amper voorstellen wat dit elders in de wereld betekent. In landen waar vakbonden voortdurend worden tegengewerkt. Werknemers dreigen daar de luttele sociale rechten die ze hebben te verliezen. Zo dreigt de globalisering hen nogmaals hard te treffen.

Er ligt hier dus veel werk te wachten. Morgen rijden we de eerste echte rit. Dan zitten we aan de gesprekstafel met de vertegenwoordigers van de werkgevers en van de regeringen. Dat noemt men tripartisme. In België, en ook in Genève.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten