Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 3 juni 2010

De start van de commissie thuisarbeid

Vandaag is de conferentie echt van start gegaan. Ook de commissie rond domestic work is gestart. Tijdens de eerste officiële vergadering werden de voorzitters van iedere groep - regeringen, werkgevers en werknemers - benoemd.Ik weet niet of het toeval is, maar het is bij ons zeer Aziatisch getint.

De voorzitter voor de regeringen is van de Filipijnen, de voorzitter van de werkgeversgroep komt van Bangladesh en onze voorzitter van de werknemersgroep is van Singapore. Deze namiddag konden de voorzitters van iedere groep hun inleidende speech geven.

De werkgevers hebben onmiddellijk de toon gezet. Zij zijn tegen een conventie voor domestic workers, want te veel regelgeving zou alleen maar leiden naar een vermindering van de tewerkstelling, of zou volgens hen de deur openzetten naar de meer informele circuits.Maar dit verhaal kennen we natuurlijk wel.

Onze voorzitter Halima Jakob, vakbondsvrouw en senator in Singapore, is in de tegenaanval gegaan. Zij heeft er vooral op gewezen dat wij dit jaar en volgend jaar een historische vergissing kunnen rechtzetten. Wij kunnen in onze werkgroep geschiedenis schrijven. Huisarbeiders kunnen via een conventie eindelijk het respect krijgen dat zij verdienen. Zij moeten aanzien worden als werknemers, zij moeten net zoals alle andere werknemers die werken voor hun brood, recht hebben op een eerlijke verloning, rustdagen en recht op sociale zekerheid. In tegenstelling tot wat sommige werkgevers of regeringen denken, word je niet als huisarbeider geboren. Je bent er niet om te dienen, maar om je brood te verdienen.

Daarom mogen huisarbeiders niet uitgesloten worden van alle bestaande conventies. Halima Jakob wees ook op de verantwoordelijkheid van de regeringen. Ook domestic workers zijn burgers van hun land. Zij moeten door hun regeringen beschermd worden tegen slavernij en uitbuiting.

Na een daverend applaus, vooral van de tientallen domestic workers in de zaal, kwamen de regeringen aan het woord. Enkelen zijn voorstander van een goede reglementering, anderen zullen nog moeten overtuigd worden. Het worden sowieso spannende dagen. Waarin wij vanuit alle continenten samenwerken en mensen proberen te overtuigen van de noodzaak van een goede reglementering voor domestic workers.

De aanwezigheid van de vele domestic workers geeft aan de onderhandelingen een extra dimensie. Deze vrouwen voelen zich eindelijk ernstig genomen. Hun enthousiasme is voor ons een extra motivatie.

2 opmerkingen:

  1. Vanuit Waas en Dender wensen wij jullie alvast veel succes, specifiek deze commissie is heel belangrijk. Daarom verzamelden onze collega's samen een deel van het vliegtuigticket voor Kadidja Babi uit Niger (CNT) zodat zij mee vanuit de praktijk kan discussiëren. Doe haar de groeten! Goede moed en laat jullie niet kisten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wens de hele delegatie héél veel succes bij deze belangrijke opdracht. We volgen aandachtig de gebeurtenissen via deze blog.

    BeantwoordenVerwijderen