Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 9 maart 2010

Een moeilijke missie (ILO-missie in Turkije 7)

De missie werd ingezet met een bezoek aan een seminarie dat de Europese Unie in Ankara organiseerde over syndicale vrijheid en sociaal overleg in de publieke sector. We gaven er een korte inleiding over het doel van onze missie en de problemen die de ILO vooraf had vastgesteld. Bij de start van de missie ontmoetten we de vice-minister van arbeid, 'hogerop' zouden we niet geraken. De nieuwe minister van arbeid was op reis. De minister van de staat, te vergelijken met onze minister van het openbaar ambt, was niet beschikbaar. Dit is veelzeggend. Een 'high-level-mission' van een organisatie van de Verenigde Naties zoals de ILO heeft normaal automatisch toegang tot alle niveaus van de wetgevende, de uitvoerende en de gerechtelijke macht. Bij vorige uitgaven in andere landen stelde dit geen enkel probleem. Bij het einde van het bezoek werd overigens telkens verslag uitgebracht bij de president en of de eerste minister. Niets daarvan in Turkije, omdat we -dixit de vice-minister van arbeid - niet konden aantonen dat we daartoe een officiële aanvraag hadden ingediend."

Belgisch ambassadeur Pol Dewitte gaf ons gelukkig veel informatie en steunde ons sterk. Hij bracht ons ook in contact met de permanente vertegenwoordiging van de Europese Unie in Turkije. Dit was bijzonder interessant voor onze delegatie en de Europese Unie toonde zich op haar beurt erg geïnteresseerd in ons verslag. Bovendien zal het verslag van onze missie ook dienstig zijn voor het toekomstig Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad.

Een goed onthaal kreeg de missie bij alle sociale partners. Wij bezochten de drie vakbonden van de openbare sector. Dat deden we ook bij de drie confederaties van de privé-sector. Turk-is is de meer conservatieve, de oudste en grootste vakbond en vertegenwoordigt 2 miljoen leden. Hak-is werd opgericht als een islamitisch ideologische vakbond en vertegenwoordigt 310 000 leden. Ze onderhoudt goede relaties met de AKP, de partij van premier Erdogan. Disk is een eerder links-progressieve vakbond. Ze scheurde af van Turk-is en heeft 376 000 leden. Ook het bezoek bij de werkgeversorganisatie TISK was hoopgevend. Volgens de voorzitter moet Turkije dringend evolueren naar het Europees sociaal model en moet de sociale regelgeving conform de ILO-normen en het Europees sociaal charter worden gewijzigd. Hij is een groot voorstander van een Turks lidmaatschap van de Europese Unie. De voorzitter van de sociale commissie van het Parlement ontving ons vriendelijk, maar hield zich wel aan het klassieke officiële Turkse standpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten