Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



dinsdag 9 maart 2010

Een stap terug (ILO-missie in Turkije 6)

In 2008 waren we hoopvol. De werkgevers en vakbonden hadden zich gedurende enkele dagen teruggetrokken in Bursa. Ze kwamen terug met een akkoord over de syndicale vrijheid en het sociaal overleg. De minister van arbeid zette het om in een ontwerp van wet dat werd ingediend in het Parlement. Niet dat alles al helemaal OK was volgens de Geneefse regels, maar toch was de vooruitgang groot. De zwaarste van de in het vorige stukje geciteerde problemen werden opgelost. Maar even later verdween de minister om ongekende redenen van het toneel. Er kwam een nieuwe minister van arbeid en die trok het wetsontwerp terug.

En de nieuwe minister maakte een nieuw ontwerp, niet meer op basis van het akkoord van Bursa. De dag voor ons vertrek naar Turkije kreeg ik het in handen. Ik heb het bestudeerd tijdens de reis en zag onmiddellijk de vele inbreuken op de vrijheid van vereniging, zoals beschreven in de Conventie 87. Turkije had opnieuw een stap terug gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten