Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



maandag 28 september 2009

Pittsburgh: vooruitgang, maar er blijft nog veel te doen

Werkgelegenheid in het centrum van het herstel.

Ten aanzien van de G20 in Londen is er zeker vooruitgang geboekt, maar er zijn ook punten waarover de internationale vakbeweging bezorgd is. Waardig werk en jobs staan centraal in de eindverklaring, een herstel is slechts echt als ook de werkgelegenheid er opnieuw op vooruitgaat. Maar daar zijn we lang niet aan toe en zelfgenoegzaamheid is volkomen uit den boze. Concreet wordt voor begin 2010 een vergadering van de ministers van werk van de G20 aangekondigd. Daar moeten concrete maatregelen voor het behoud en het creëren van werkgelegenheid worden uitgewerkt. De uitvoering van het "Global Jobs Pact" van de Internationale Arbeidsorganisatie is daarbij een doelstelling. De IAO zal daarbij betrokken worden, het Internationaal Vakverbond vraagt ook dat de internationale sociale partners: werkgevers en werknemers er hun rol kunnen spelen.


Financiële regulering blijft belangrijke zorg.

Wij maken ons wel sterk zorgen over "de Raad voor Financiële Stabiliteit." Die werd door de G20 in Londen opgericht om een internationaal kader voor regulering van de financiële sector uit te bouwen. Deze werkt echter heel verborgen, zonder transparantie. Dat geeft de financiële lobbies, die deze crisis veroorzaakt hebben, de kans om opnieuw veel invloed uit te oefenen en de zo noodzakelijke regulering af te zwakken.


IMF stelt onrechtvaardige voorwaarden.

Het Internationaal Monetair Fonds krijgt nog meer belang. De vele middelen die in Londen waren toegekend, moeten naar behoeftige landen gaan. Het IMF blijft echter voorwaarden van sociale afbraak stellen. Terwijl de G20 voor zichzelf terecht menen dat er verder moet geïnvesteerd worden in werk. Dit kan de werkloosheid in arme landen nog sterker de hoogte injagen dan de OESO en de IAO hebben ingeschat.
Het Internationaal Vakverbond zal blijven werken op die zwakke punten.


Belasting op financiële transacties

Wel positief is dat op ons aandringen een kader wordt uitgewerkt om een belasting te heffen op financiële transacties (verrichtingen). Als dit lukt, betaalt de financiële wereld terecht mee de crisis. Dit zijn middelen die dan niet bij de gewone werknemers of sociale zekerheidstrekkers moet gezocht worden.

De G20 bouwt een soort permanent secretariaat uit, wat de opvolging van de beslissingen beter mogelijk maakt.
De volgende topvergadering vindt plaats in juni 2010 in Canada.

Zo, hier eindig ik voorlopig weer mijn blog. Dank aan al diegenen die deze gevolgd hebben. Een blog bijhouden is een zware bijkomende belasting met veel nachtwerk. Maar in de pers heb ik weinig van deze informatie teruggevonden. Ik hoop dat u er iets aan had.

1 opmerking: