Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



maandag 23 februari 2009

IAO-missie eist duidelijk engagement van regering tegenover diepgewortelde straffeloosheid en geweld t.a.v. vakbondsleiders


Het volledige eindrapport is nog niet klaar. Dat is heel gedetailleerd. De besluiten zijn wel reeds geformuleerd. Dit moet gebeuren volgens de regels van de IAO-kunst. Voor het type "high-level mission" met de voorzitter van de werkgeversgroep en de voorzitter van de werknemersgroep van de 'commissie van de normen', moet de tekst de volledige consensus van Ed Potter en van mij wegdragen. Dan pas is hij officieel. Om alles volgens de voorgeschreven regels en juridisch optimaal te laten verlopen, worden wij bijgestaan door juristen van de IAO onder leiding van Karin Curtis, adjunct-directeur van het departement van de normen. De laatste dagen werd dus hard gewerkt aan het formuleren van teksten, zodat we de besluiten ook konden voorstellen aan de minister van arbeid en de vice-president van de republiek Guatemala en vooral aan de Internationale Arbeidsconferentie.

Hierna volgen de belangrijkste passages, met weglating van de voorafgaande protocolaire inleidingen. De besluiten laten aan duidelijkheid niet te wensen over. Ze werden door mij in het nederlands vertaald.



"De Missie stelt de blijvende ernst van de toestand vast, vooral de diepgwortelde straffeloosheid en het geweld ten aanzien van vakbondsmensen en dit ondanks de inspanningen die reeds door de regering met ondersteuning van de IAO werden geleverd. De Missie stelt met spijt, dat ten aanzien van de hoge graad van geweld tegenover vakbondsleiders, volgens officiële regeringsvertegenwoordigers, tijdens de laatste jaren geen enkele vervolging succesvol was. De Missie is ongerust, op basis van getuigenissen, over het veralgemeende gebrek aan onafhankelijkheid van de justitiële en regeringsinstanties ten aanzien van gevallen van misdaad. De Missie denkt dat verdere stappen moeten worden genomen om de noodzakelijke politieke wil te tonen, nodig om de huidige situatie betekenisvol te wijzigen.

Na de regering en de sociale partners te hebben beluisterd, is de Missie heel erg bezorgd over de collectieve wil om een aantal belangrijke hindernissen voor de vrijheid van vereniging (syndicale vrijheid) weg te werken. Terwijl meerdere punten moeten worden aangepakt, is er een algemene consensus dat prioritair volgende problemen moeten worden opgelost: de straffeloosheid, de effectiviteit en efficiëntie van het gerechtelijk systeem en de werkelijke invoering van de vrijheid van vereniging. Zo lang deze drie aangelegenheden niet worden aangepakt, tot zolang zal de nodige harmonie in de industriële relaties nodig voor een echte vrijheid van vereniging en voor collectieve onderhandelingen onmogelijk zijn."

Straffeloosheid ten aanzien van geweld tegenover vakbondsleiders

De Missie vond dat de informatie gegeven door COPREDEH (zie vorige blogs) heel erg nuttig was om te begrijpen welke inspanningen moeten gedaan worden om straffeloosheid te bestrijden en het respect voor vakbonds- en mensenrechten te bevorderen.

De Missie, die respect opbrengt voor sommige stappen gezet door de 'afdeling tegen misdaden tegenover vakbondsleiders en journalisten' binnen het Bureau van de Procureur-Generaal, meent dat deze afdeling moet versterkt worden in capaciteit en budget teneinde op effectieve wijze de klachten tegen geweld t.a.v. vakbondsmensen (moorden, agressie, doodsbedreigingen, intimidatie) te kunnen behandelen. Dit houdt een verhoging in van het aantal onderzoekers en onderzoeksrechters die ook een opleiding moeten krijgen om tijdig en adequaat het geweld tegen vakbondsleden en -leiders te kunnen aanpakken. De Missie dringt er sterk op aan dat de bestaande beschermingsprogramma's voor vakbondsleiders en getuigen van meer middelen moeten worden voorzien en degelijk gecoördineerd worden om effectief te kunnen zijn.

De Missie stelt vast dat ondanks het bestaan van meerdere regeringsinstaties die zich bezig houden met misdrijven en misdaden tegen de mensenrechten, er een manifest gebrek is aan effectieve coördinatie tussen die instanties.

In dit verband, verwelkomt de Missie de oprichting van de Interinstitutionele Commissie ter bestrijding van de straffeloosheid en beveelt aan dat COPREDEH wordt uitgenodigd deel te nemen en dat de Interinstitutionele Commissie op regelmatige wijze verslag uitbrengt bij de Driepartijencommissie (waar sociale partners en regering deel van uitmaken.)"

Effectiviteit van Justitie

In het kader van het ongenoegen over een reële bescherming van de vrijheid van vereniging is er een aangelegenheid die iedereen beroert. Het is de effectiviteit en de finaliteit van de gerechtelijke procedures en de uitvoering van gerechtelijke beslissingen. Dit betreft een brede waaier van aspecten die zonder dralen adequaat moet worden aangepakt. Dit gaat van het bewust verkeerd gebruik van grondwettelijke en beroepsprocedures ..., het toelaten van gerechtelijke beslissingen zonder straf of sancties, en de onmacht van rechtbanken hun vonnissen te doen uitvoeren.

De echte invoering van de vrijheid van vereniging / vakbondsvrijheid

In dergelijke omstandigheden kan de Missie enkel bevestigen dat er een laag niveau van vakbondslidmaatschap is en er weinig collectieve arbeidsovereenkomsten zijn. De Missie stelde bovendien de problemen vast die de vakbonden aanbrachten over de specifieke moeilijkheden bij het vakbondswerk in de 'maquilas.' Alle partners bevestigen de noodzaak aan een arbeidsinspectie die meer middelen moet worden toegekend, zodat meer inspecteurs kunnen worden aangeworven, een goed loon kan worden betaald en een goede opleiding kan worden voorzien.

Daarenboven was er een algemene consensus over de noodzaak van opleiding van alle relevante partners in verband met collectieve onderhandeling met deelname van alle groepen die behoren tot het beslissingsniveau, om de vrijheid van vereniging effectief te promoten.



De driepartijencommissie

De Missie hoorde de argumenten over de representativiteit van de organisaties in de driepartijencommissie. De Missie meent dat het belangrijk is dit probleem op te lossen en herinnert eraan dat deze zaak voorligt bij de "Commissie van Vrijheid van Vereniging" van de IAO die zal onderzoeken of duidelijke criteria werden gerespecteerd. Bovendien, vaststellend dat drie kwart van de actieve bevolking werkt in de informele economie, gaat de Missie ervan uit dat daarmee wordt rekening gehouden in de samenstelling en het functioneren van de driepartijencommissie.

De Missie stelt vast dat er een akkoord is binnen de driepartijencommissie over de wijziging van de arbeidswetgeving.

De Missie meent dat de nodige stappen moeten worden gezet om de fundamentele rol van vakbonden in de samenleving te erkennen. Dit in relatie tot de sociale en economische ontwikkeling en de intrinsieke band met een democratie in opbouw.
Hiertoe is het belangrijk actief de stigmatisering van de vakbonden en de vakbeweging tegen te gaan in plaats van vakbondsactiviteiten te criminaliseren of als misdrijven te beschouwen.

De Missie beschouwt alles wat voorafgaat als een prioriteit en verwacht concrete vooruitgang tegen de volgende Internationale Arbeidsconferentie (in juni). De Missie stelt voor dat de situatie op regelmatige tijdstippen wordt opgevolgd en de IAO zal daartoe de nodige technische bijstand voorzien.

Luc Cortebeeck, voorzitter werknemersgroep Commissie van de Normen IAO
Ed Potter, voorzitter werkgeversgroep Commissie van de Normen IAO


EINDE VAN DE BLOG UIT GUATEMALA